Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

KNJIŽNICA

 

 

KNJIŽNICA MINISTRSTVA ZA FINANCE
Beethovnova 11
1000 Ljubljana
Slovenija  
T: + 386 1 369 64 06
E: mf.knjiznica(at)mf-rs.si

 

Uradne ure
ponedeljek in četrtek: od 14.00 do 15.30
 
Predstavitev in naloge knjižnice
Knjižnica Ministrstva za finance deluje v okviru Generalnega sekretariata – Splošne službe. Namenjena je zaposlenim na Ministrstvu za finance. Gre za specialno knjižnico zaprtega tipa, ki za uporabnike opravlja informacijske in knjižnične storitve. Skrbi za nabavo, obdelavo, hrambo in izposojo gradiva, ki ga uporabniki potrebujejo pri svojem delu, in omogoča medknjižnično izposojo. Za zaposlene ureja dostope do elektronskih publikacij in baz podatkov. Sodeluje s sorodnimi specialnimi knjižnicami. Zunanji uporabniki si lahko gradivo izposodijo preko medknjižnične izposoje ali ga pregledajo v čitalnici knjižnice.

 

Kratka zgodovina knjižnice
Prva inventarna knjiga, ki jo hranimo v knjižnici, je iz leta 1972 in je bila last Republiškega sekretariata za finance SRS. Knjižnični oddelek je bil na Ministrstvu za finance ustanovljen leta 1994. Na začetku je delo knjižnice obsegalo predvsem osnovno naročanje časopisov in revij ter izposojo uradnih listov. Leta 1995 se je začel projekt avtomatizacije knjižnice z uvedbo programa, ki je omogočal obdelavo, izposojo, iskanje gradiva in izdelavo seznamov. Leta 2004 je knjižnica postala članica vzajemnega kataloga COBISS.
 
Knjižnična zbirka
Gradivo knjižnice pokriva strokovna področja, v okviru katerih deluje ministrstvo: finance, javne finance, ekonomija, bančništvo, proračun, javna uprava, pravo, zakonodaja, davki, carina, zavarovalništvo, mednarodni odnosi, Evropska unija... Fond knjižnice obsega okoli 5.000 monografskih publikacij, 50 naslovov tiskanih in/ali elektronskih serijskih publikacij in 6 baz podatkov.