Skoči na vsebino

NOVICA

2. 11. 2012

Cena zadolževanja Slovenije z napovedjo zahteve za razpis referendumov narasla

Dejstvo je, da finančni trgi skrbno spremljajo ekonomsko in politično dogajanje v Sloveniji. Zahtevi za razpis referendumov o Zakonu o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank ter o Zakonu o Slovenskem državnem holdingu s strani poslancev opozicije, predstavljata negativno novico mednarodni skupnosti in finančnim trgom. Investitorji namreč pričakujejo, da bo Slovenija kredibilno nadaljevala z implementacijo v oktobru predstavljenih reform ter ukrepov za stabilnost bank in upravljanja premoženja. Negativni vpliv takšne napovedi je bil v sredo 31. oktobra 2012 viden v gibanju donosa (pribitka) na obveznice RS, ki je v primeru dolarske obveznice iz 5,1 % poskočil za 0,5 odstotne točke na 5,6 % in ostal na višji ravni 5,5 % do konca dneva.
 

0,5 odstotne točke višja obrestna mera na letni ravni predstavlja za 8,6 mio EUR (11 mio USD), v desetih letih pa za 86 mio EUR (110 mio USD) višji strošek zadolževanja glede na glavnico pred kratkim izdane dolarske obveznice. Cena zadolževanja Republike Slovenije je tako z napovedjo zahteve za razpis referendumov narasla, predvsem v primerjavi z drugimi primerljivimi državami, katerih donos se v tekočem tednu ni bistveno spreminjal.

 

Porast donosov slovenskih obveznic je bil v sredo glede na primerljive države osamljen primer, kar dokazuje, da so se finančni trgi negativno odzvali na zahtevi za razpis referendumov. Nasprotno so v obdobju med predstavitvijo reform ameriškim investitorjem in po izdaji dolarske obveznice, donosi obveznic predvsem na podlagi omenjenih zakonov, utrjevali trend padanja (tako na dolarski obveznici kot na celotni krivulji evrskih obveznic). V primeru dolarske obveznice je pričakovani donos investitorjev pred izdajo dolarske obveznice znašal od 6,2 do 6,4 %. Po predstavitvi reformnih ukrepov ameriškim investitorjem in izdaji dolarske obveznice se je slednji znižal na 5,7 % (strošek zadolževanja v EUR 5,5 %) ter dan pred napovedjo pobude o referendumu na 5,1 %. Sorazmerno temu gibanju donosov, se je gibala tudi teoretična cena dolga Republike Slovenije, ki je bila v torek 30. oktobra 2012 najnižja od letošnjega avgusta. 


Mednarodni finančni trgi, ki so pomemben vir financiranja Republike Slovenije, slovenskega bančnega sistema in gospodarstva, pričakujejo izpolnitev načrtovanih ukrepov glede krepitve stabilnosti bančnega sektorja kot tudi upravljanja z državnim premoženjem. Hitre implementacije ukrepov so v tem trenutku nujne v izogib še težjemu gospodarskemu in javnofinančnemu položaju Slovenije.