Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

EVROPSKE ZADEVE

EU - Uvod

Slovenija kot članica EU aktivno sodeluje pri oblikovanju politik EU in v procesu odločanja ter uživa vse pravice in prednosti, ki izhajajo iz članstva. Na ekonomskem in finančnem področju to pomeni, da slovenski predstavniki redno sodelujejo pri koordinaciji ekonomskih politik med državami članicami, pri sprejemanju proračuna EU ter pri odločanju o zakonodajnih predlogih s področja finančnega sistema, proračuna, davkov, carin, javnih naročil in drugih relevantnih področij. Pri tem EU izhaja iz načela, da v razmerah enotnega (notranjega) trga ter globalizacije o določenih temah ni smiselno odločati zgolj na nacionalnem nivoju, temveč ima odločanje na nadnacionalnem nivoju višjo dodano vrednost in lahko pripelje do racionalnejših rešitev. Z uvedbo skupne valute v državah članicah evro območja je EU to najbolje dokazala na primeru denarne politike.

 

Na naslednjih straneh v sklopu EU je podrobneje predstavljeno sodelovanje ministrstva za finance v procesu odločanja v Svetu EU, posebna pozornost pa je namenjena proračunu EU ter koordinaciji ekonomskih politik v okviru EU.