Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PROGRAM ZA PODPORO STRUKTURNIM REFORMAM

Program za podporo strukturnim reformam za obdobje 2017–2020 izvaja Evropska komisija od 20. maja 2017, njegov proračun pa znaša 142,8 milijona EUR. Vzpostavljen je bil s ciljem krepitve zmogljivosti držav članic za pripravo in izvajanje upravnih in strukturnih reform za ohranjanje rasti, vključno z uporabo pomoči za uspešno in učinkovito uporabo skladov Unije. Podporo v okviru programa zagotovi Komisija na zahtevo države članice, zajema pa lahko širok razpon področij politike.

 

Do sedaj so za podporo v okviru programa zaprosile številne države članice in zahtevki za financiranje so porazdeljeni po vseh s programom zajetih področjih, kot so upravljanje in javna uprava, upravljanje prihodkov in upravljanje javnih financ, rast in poslovno okolje, trg dela, izobraževanje, zdravstvo in socialne storitve, finančni sektor ter dostop do financiranja.

 

Program se osredotoča na zagotavljanje prilagojene pomoči in strokovnega znanja na terenu z namenom spremljanja nacionalnih organov držav članic prosilk pri izvajanju celotnega procesa reforme ali pri vnaprej dogovorjenih stopnjah ali različnih fazah tega procesa. To temelji na najbolj perečih potrebah države v skladu z dogovorom med Komisijo in zadevno državo članico iz načrta za sodelovanje in podporo.

 

Podpora

 

Služba za podporo strukturnim reformam nudi državam članicam na podlagi zahteve podporo na način misij, izdelave primerjalnih analiz, delavnic in usposabljanja, medsebojnih izmenjav dobrih praks, svetovanja, analize podatkov, oblikovanja priporočil za reforme idr.

 

Primeri projektov iz Programa za podporo strukturnim reformam:

https://ec.europa.eu/info/examples-reform-support-provided-srss_en

 

Kontakt v Sloveniji

 

V Sloveniji je Vlada RS določila, da Ministrstvo za finance opravlja naloge koordinatorja sodelovanja med RS in Službo Evropske komisije za podporo strukturnim reformam ter opravlja koordinacijo nalog v zvezi z izvajanjem programa  Evropske Komisije za podporo strukturnim reformam za obdobje 2017-2020.

Kontakt za informacije o Programu za podporo pri strukturnih reformah na Ministrstvu za finance:

 

Irena Drmaž

Irena.drmaz(at)mf-rs.si
01 369 6470

Jana Poljak

Jana.poljak(at)mf-rs.si
01 369 6448

 

 

Več informacij:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/funding-opportunities/funding-programmes/overview-funding-programmes/structural-reform-support-programme-srsp_en

 

Priloge:

 

Predloga za pripravo zahtevka za projekt, Navodila za pripravo zahtevka