Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PRIPOROČILA EVROPSKE KOMISIJE

 Evropska Komisija  v okviru evropskega semestra na podlagi Programa stabilnosti in Nacionalnega reformnega programa vsako leto julija za vse države sprejme Priporočila.

 

Komisija za obdobje 2016-2017 v specifičnih priporočilih Sloveniji predlaga da:

  1. Po odpravi čezmernega primanjkljaja doseže letno fiskalno prilagoditev v višini 0,6 % BDP za dosego srednjeročnega proračunskega cilja v letih 2016 in 2017. Določi srednjeročni proračunski cilj, ki spoštuje zahteve Pakta za stabilnost in rast. Okrepi fiskalni okvir z imenovanjem članov neodvisnega fiskalnega sveta in spremembo Zakona o javnih financah. Dokončno pripravi in izvede reformo sistema dolgotrajne oskrbe in zdravstvenega sistema, da postaneta stroškovno učinkovitejša, s čimer se posledično zagotovi dolgoročna vzdržnost dostopne in kakovostne oskrbe. Do konca leta 2017 sprejme reformo pokojninskega sistema.
  2. V posvetovanju s socialnimi partnerji poveča zaposljivost nizkokvalificiranih in starejših delavcev, tudi s ciljnimi ukrepi na področju vseživljenjskega učenja in aktivacijskimi ukrepi.
  3. Izboljša pogoje financiranja za kreditno sposobna podjetja, vključno z olajšanjem trajnega reševanja slabih posojil in dostopom do alternativnih virov financiranja. Zagotovi ustrezno izvajanje strategije Družbe za upravljanje terjatev bank.
  4. Sprejme ukrepe za posodobitev javne uprave in zmanjšanje upravnega bremena za podjetja. Izboljša upravljanje in uspešnost podjetij v državni lasti.